Dagtocht november 2021

Dagtocht ‘varen en bezoek Basiliek Oudenbosch’
in provincie Noord-Brabant op dinsdag 23 november 2021

Helaas! Deze dagtocht heeft – in verband met het programma – een vroege start.

 

08.45 uur vertrektijd van de Gloriantdreef, wijk Overvecht te Utrecht t.h.v. C&A.

08.30 uur Voorstaan

18.00 uur thuiskomst te Utrecht 

10.30 uur bij Merijntje Gijzen Rondvaarten in Oudenbosch vertrek rondvaart vanaf Oudenbosch. De vaart gaat richting het open water van het Volkerak waar de provinciën Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland bij elkaar komen.

Verder vaart u over de rivieren Mark en Dintel tot aan de Manders’Sluis in Dinteloord. Tijdens de rondvaart krijgt u vanaf het water een unieke blik op de Basiliek, Oudenbosch en haar prachtige omgeving.

De vaartocht duurt 3 uur incl. koffie-gesorteerd gebak-lunch.

Teruggekomen bij vertrekpunt rondvaart = 14.00 uur entree Basiliek Oudenbosch 

Officieel is de naam: Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Voordat de basiliek gebouwd werd heette de kerk van Oudenbosch: de St. Agathakerk. Agatha was één van de zeven primaire heiligen. De H.Barbara-naam is toegevoegd tijdens de bouw van de basiliek. Naast Jezus Christus spelen beide vrouwen – samen met Maria – een belangrijke rol in de basiliek. 

Deze basiliek werd gebouwd tussen 1867 en 1880 op initiatief van pastoor Hellemons die tijdens zijn studie in Rome zwaar onder de indruk raakte van de 16e eeuwse Sint – Pietersbasiliek aldaar en de architecten P. Cuypers en G.van Swaay opdracht gaf tot het bouwen van een 16 keer kleinere kopie in het Brabantse landschap. Niet alleen aan de buitenkant heeft de Basiliek verbazingwekkend veel weg van de Sint Pieter in Rome, ook van de  binnenkant is veel gekopieerd.
Twee aanwezige gidsen zullen ons veel vertellen.

Bij de kerkelijke betekenis van een basiliek is er helemaal geen relatie tot de bouwstijl van de kerk. Eerder is ‘basiliek’ een eretitel als blijk van erkenning en waardering.
Het predikaat basiliek – eigenlijk Basilica Minor – wordt door de Paus gegeven. Vaak op verzoek van parochianen. Het is een eretitel, verleend aan een kerk door b.v. een bij-zonder verleden, bedevaartsoord, bijzondere functie.

Aanmelden voor deze dagtocht via het inschrijfformulier uit de Rondomme of via de website van de KBO = www.kbostadutrecht.nl Ook kunt u een brief schrijven aan mw. Anita van Basten, A.Romerostraat 625, 3573 AT Utrecht of haar mailen: euau68gw@hetnet.nl met al de verlangde gegevens.
Daarna pas de prijs van de dagtocht = € 65,00 overmaken op de rekening van de
SeniorenReisClub Utrecht e.o. nummer:
NL  15  INGB  0007  5390  75

De dagtocht annuleren kunt u tot de woensdag vóór de dagtocht begint.

Inschrijfformulier SeniorenReisClub Utrecht e.o.

  • Telefoonnummer:
  • Naam:

Aankomende activiteiten

kok

Muziekmiddag met afsluitend diner

20 oktober 2021
Muziekmiddag met aansluitend diner Woensdag 20 oktober 2021 15:00 – 18:30 uur  (zaal open: 14:30 uur) Tijdens deze muziek middag…
synagoge enschede

dagtocht Oktober 2021

26 oktober 2021, 09:15
Dagtocht dinsdag 26 oktober 2021 “Kris Kras Tukkerland” Met bezoek aan Synagoge Enschede Landstreek Twente omvat het oostelijk deel van…
molen2dagtocht juli 2021

Verslag dagtocht juli 2021

5 augustus 2021 t/m 30 november 2021
Reisverslag van Dagtocht Dekselse Pannetjes op dinsdag  27 juli 2021 De enthousiaste dagtocht liefhebbers konden vandaag na 16 maanden geduldig…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld