Belevenis van een dagtocht

‘Hoe ik de dagtocht van 26 oktober 2021 heb beleefd’

Op deze mooie herfstdag vertrokken we naar de Wilp in de Achterhoek.
In restaurant Bosgoed konden we ons laven aan een heerlijk kopje koffie met een smakelijk gebakje.
Het is altijd een goed moment om weer eens met elkaar in gesprek te gaan en bij te praten.

Na de lunch in Oldenkotte konden we kennis maken met onze gids, dhr. H. Disveld. Hij vertelde ons tijdens de rondrit door het prachtige Tukkerland, interessante en komische verhalen over de Twentenaren ofwel Tukkers. We hebben een prachtige rit gemaakt. Dhr. Disveld vertelde ons mooie verhalen en sagen over dit unieke statig Nederland.

De rit eindigde in Enschede, waar we de mooiste Synagoge van Europa gingen bezoeken.
De ontvangst was hartverwarmend. Uitgebreid werden we getrakteerd op de uitleg van symbolen en
bezienswaardigheden. Ook de vragen die gesteld werden, werden uitgebreid beantwoord. Deze Synagoge is in 1927 gebouwd in opdracht van de Nederlands Israëlitische Gemeente van Enschede. Prachtige glazen loodwerk ramen en mozaïeken konden we bewonderen. Als laatste gingen we naar de belangrijkste ruimte. Deze gebedsruimte biedt plaats aan 650 gelovigen. Ook hier werd uitgebreid verteld over de bezienswaardig- heden en alle vragen werden uitgebreid beantwoord.

Dit alles maakte diepe indruk op mij. Wat mij persoonlijk diep raakte en emotioneerde waren de vele herdenkingsplaatjes met daarop een foto, geboortedatum en datum van overlijden, van alle Joden die in het begin van de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd en vermoord. En dat alleen om hun Joods zijn.

Dit gebeurde allemaal toen ik al rond kroop op deze aarde. Zo kort geleden dus. Ook mijn vader werd opgepakt. En ik weet nog, dat in mei 1945 opeens een vreemde man de achterdeur binnenkwam. Dat bleek mijn vader te zijn. Dit alles komt weer boven. Het bezoek aan de Synagoge maakte een onuitwisbare indruk op mij. Ik heb als dank en eerbied een mooie herinnering gekocht. Het hangt op een mooi plekje in mijn huiskamer.

Op de terugweg scheen nog steeds de zon en konden we genieten van de prachtige herfstkleuren.
Al met al: een gedenkwaardige dag.

Corry Okken

Aankomende activiteiten

DSC08560-001 kopie

verslag dagtocht 26 oktober 2021

9 november 2021
VERSLAG dagtocht dinsdag 26 oktober 2021: “Kris Kras Tukkerland” en bezoek aan SYNAGOGE ENSCHEDE En toen eindelijk stonden we daar…
orgidee

‘Kaarsjesavond in de Orchideeën Hoeve te …

16 december 2021, 14:00 - 22:00
Helaas, en met pijn in het hart, is de dagtocht van 16 december aanstaande door mij afgezegd. ‘t Kan niet…
aloysius

Eucharistie Aloysiuskerk

15 oktober 2021, 10:00
KBO Eucharistieviering Aloysiuskerk. Vrijdag 19 november 2021 Aanvang: 10:00 uur. Adriaan van Ostadelaan 2, 3583 AJ Utrecht (Ingang tussen de…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld