Kris-Kras-Tukkerland

Deze dagtocht wordt gepubliceerd onder voorbehoud

Dagtocht: “Kris Kras Tukkerland” met bezoek Synagoge Enschede op dinsdag 22 september 2020 route zoveel mogelijk toeristisch. Landstreek Twente omvat het oostelijk deel van Overijssel.
De bewoners daar heten Twentenaren of informeel: Tukkers. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle en de grootste stad is Enschede. De belangrijkste rivier is de IJssel. De Vecht en het Zwarte Water zijn secundaire rivieren. De kleinere zijn o.a. de Regge, Dinkel en Berkel. Gegraven watergangen zijn o.a. het Twente-kanaal en het Kanaal Almelo – De Haandrik.

P r o g r a m m a:
vertrek om 08.30 uur van parkeerplaats Gloriantdreef op Winkelcentrum Overvecht Utrecht.
Voorstaan vanaf 08.15 uur.
Om 10.00 uur bij Restaurant De Heideroos in Eerbeek koffie met gesorteerd gebak. (Het ligt nogal voor de hand dat de naam ‘Heideroos’ is afgeleid van het veel bezongen lied:
Oh Heideroosje. Een lief bloemetje dat ooit onze heide opfleurde. Maar dat is hier niet het geval. Rond 1920 begon een voortvarend man in dit pand een champignonkwekerij annex café. Deze man heette: ….. Roos. En, het pand werd omgeven door heidevelden. Heden ten dage wordt Restaurant Partycentrum en Catering De Heideroos gerund door Marcel Garden-broek en zijn staf.)

Om 12.30 uur koffietafel met zelfgemaakte kroket in
Gastro Oldenkott, een oude Herberg uit 1749 met gezellig restaurant, direct gelegen aan de Nederlands/Duitse grens.

Om 13.45 uur rondrit met gids door Tukkerland met leuke verhalen, sages en anekdotes over mooie landweggetjes.
Om 14.45 uur bezoek aan de mooiste Synagoge van Europa te Enschede met ontvangst koffie/thee.

Om 16.15 uur aanvang terugreis
Rond 18.00 uur terug in Utrecht Overvecht.

De Synagoge van Enschede is gebouwd in 1927/28 in opdracht van de Nederlands Israëlitische Gemeente van Enschede door 2 architecten: A.P. Smits en C. van de Linde, gebaseerd op het ontwerp uit 1918 -1920 van architect Karel de Bazel.
Al het glas-in-loodwerk en de mozaïeken werden ontworpen door Lambert Lourijsen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de synagoge in gebruik bij de Sicherheits Dienst en is daardoor in tact gebleven. (Er werden toen onder meer 7 gevangeniscellen gebouwd en de kast van de Thorarollen werd gebruikt als aardappelen schuur.

De synagoge heeft een lengte van ruim zeventig meter en wordt gekenmerkt door de grote koepel in het midden en de twee kleinere koepels aan weerszijden daarvan. Hierin is de invloed van oriëntaalse bouwstijlen door architect De Bazel duidelijk te zien.
Het synagogecomplex bestaat uit drie onderdelen,
twee woonhuizen (tegenwoordig bewoond door de rabbijn en zijn vrouw en het kantoor van de Stichting Synagoge Enschede) en de daadwerkelijke synagoge in het midden.
Bij de hoofdingang staat een oorlogsmonument van Appie Drielsma ter nagedachtenis aan de bijna zevenhonderd omgebrachte joodse inwoners van Enschede.

De belangrijkste ruimte van de synagoge is de ruimte onder de grote koepel. Deze gebedsruimte biedt plaats aan
650 gelovigen. De inrichting is gedecoreerd met vele symbolische afbeeldingen. In bladgoud mozaïeken zijn
12 stammen van Israël afgebeeld en in de glas in loodramen onder meer joodse feesten. In het midden hangt een grote kroonluchter waaronder de Thora wordt gelezen.
Op meerdere plaatsen is hier getallensymboliek te vinden. De cijfers 3, 4, 5, 7, 10 en 12 hebben bijzondere betekenis.

Indien u interesse heeft in deze dagtocht dan kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier te vinden in het magazine Rondomme of via de website: www.kbostadutrecht.nl of u kunt per mail euau68gw@hetnet.nl) of brief aangeven dat u mee wilt en al uw voor ons relevante gegevens noteren en deze opsturen naar mw. Anita van Basten, A. Romerostraat 625, 3573 AT Utrecht. In week 37 krijgt u dan telefonisch vanaf maandag
7 t/m vrijdag 11 september 2020 te horen of de dagtocht wel/niet doorgaat en welke corona-beschermingsmaatregelen dan van toepassing zullen zijn. Tijdens dit telefoon- gesprek kunt u – indien gewenst – annuleren. Daarna niet meer.

Wanneer u verneemt dat de dagtocht doorgaat gelieve u in deze week 37 de dagtochtprijs van € 49,00 te voldoen op de SeniorenReisClub Utrecht e.o. rekening: NL 15 INGB 0007 5390 75

Inschrijfformulier SeniorenReisClub Utrecht e.o.

  • Telefoonnummer:
  • Naam:

Aankomende activiteiten

15 Priesterkoor

Eucharistievieringen

26 april 2020 - 12:00
In verband met het corana virus zijn wij genoodzaakt alle activiteiten op te schorten voor onbepaalde tijd. Dat wil dus…
eet mee

Eet Mee

10 juni 2020
Eet MeeEet Mee, het platform van mensen die graag anderen ontmoeten via gezellige etentjes thuis, organiseert nu video-etentjes. Een makkelijke…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bericht van Anita

1 juni 2020
Het hoe en waarom ter verduidelijking waarom pas in september (indien mogelijk) gestart gaat worden met een dagtocht. Tegen de…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld