Relikwie Bernadette

Reliek Heilige Bernadette komt in
April naar Nederland.

Catharinakathedraal van 18 – 20 april 2024

De Heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Tussen 1 en 29 april wordt de reliek in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen.

De rondgang begint op Tweede Paasdag (1 april) in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en eindigt op zondag 28 april in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. In de weken daartussen wordt de reliek in tal van kerken verspreid door het land ontvangen. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd. 

Bernadette Soubirous
De Heilige Bernadette Soubirous (1844 – 1879) was het destijds
14-jarige meisje dat in 1858 in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld, die elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879. Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel.

In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard.

Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes een van de relieken voor kortere tijd uit aan bisdommen over de hele wereld. De reliek is de afgelopen jaren al in tal van landen ontvangen. 

Reliekenverering

Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.

Rondgang
In Nederland bezoekt de reliekschrijn alle zeven bisdommen. Elk bisdom heeft een of meer kerken aangewezen waar deze wordt ontvangen. Daar wordt een programma georganiseerd en is het voor belangstellenden mogelijk om de reliek te vereren.

Het volledige programma in de Catharinakathedraal kunt u vinden op de website: www.katholiekutrecht.nl

 

 

Aankomende activiteiten

ontmoeting

Ontmoetings bijeenkomst

19 juli 2024, 11:00
KBO stad Utrecht Ontmoetingsmiddag Vrijdag  19 juli 2024 Aanvang: 11:00 uur (kerk open 10:30 uur)   Rafaelkerk, Lichtenberchdreef 4, 3562…
veerman foto

Dagtocht 24 juli 2024 Kampen

24 juli 2024, 08:30
Dagtocht Varen met “de Veerman van Kampen” Woensdag 24 juli 2024 “de Veerman van Kampen” met zicht op Kampen Gaat…
nederijn 2

20 augustus 2024, 09:00
Dagtocht Bezoek aan “De Weistaar” en Varen op de Nederrijn Dinsdag 20 augustus 2024 De Neder-Rijn is een Nederlandse rivier…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld