verslag dagtocht augustus

Verslag dagtocht 24 augustus 2021

Iedereen is blij, omdat we voor de tweede keer gezellig uit kunnen gaan met de Senioren Reis Club Utrecht. Om tien voor tien, na de toespraken van Rik de chauffeur en Anita onze reisleider vertrekken we. We zijn compleet met 32 personen, zeven mannen en 25 lady’s.

Na een paar dagen wisselvallig weer met heftige stortbuien, zien we de zon volop, het wordt een zonnige dag.
Via de A2 en A9 komen we kwart voor elf aan in de Tulperij in Voorhout waar we verwelkomt worden met zelfbediening koffie, thee en appeltaart. De eigenaar Daan geeft ons een interessante uitleg  over de bollen, de dahlia, tulp, hyacint en narcis, die daar gekweekt worden op de zand- en kalkrijke geestgronden en welke strategie daarbij wordt gebruikt.

De tulp, hyacint en narcis worden geplant in oktober en november, deze bollen hebben de kou nodig om te groeien.

De tulpen worden na de bloei getopt om de bol te laten groeien, want dit bedrijf is een bollenkwekerij. De dahliabol kan niet tegen de kou en wordt geplant begin mei, als de ijsheiligen langs zijn gekomen. De vermenigvuldiging van de hyacint is uitgevonden door de muis. Op het aangevreten deel van de bol ontstonden nieuwe bolletjes. Tegenwoordig wordt daar speciaal gereedschap voor gebruikt. Na drie jaar zijn deze bolletjes zo gegroeid dat ze geschikt zijn voor de verkoop.

Dan komt Anja, de vrouw van Daan aan het woord, en vertelt ons alles over de oorspronkelijk uit Mexico geïmporteerde dahlia’s, deze plant kan niet tegen de kou en heeft veel zon nodig.  Aan de hand van bloemen die ze toont, vertelt ze over de vele soorten, zoals de pompoen, cactus en Fleurel dahlia met zijn uitbundige witte (maar in de show tuin ook in meerder kleuren te zien) bloembladen.
Een klein uurtje mochten we door de dahlia-show-tuin wandelen om alle 655 soorten in geuren en kleuren te bewonderen en dat was  magnifiek. De dahliabloem is echt met recht een hoogtepunt voor de zomer- en herfst tuin.

Om half twee vertrekken we naar de volgende attractie en dat is hotel Charlot in Aalsmeer waar we eerst een uitgebreide lunch voorgeschoteld krijgen: een heerlijke tomatensoep, een croquet en broodjes met kaas en vleeswaren.

Na deze voortreffelijke lunch  konden we ons inschepen in de salonboot de Otter met kapitein Cor, die ons enorm veel vertelt heeft over “zijn”  Aalsmeer. Varende over de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder die  sinds 1840 ingepolderd is en toen droog gehouden moest worden met drie watermolens, want er moest 500m3 water per minuut verplaatst worden.
Dit kolossale werk  is over genomen eerst door stoomgemalen en daarna met moderne pompen door het Qruquius gemaal.  Je moet weten Schiphol ligt 4,5meter onder NAP er moet dus goed gepompt worden om droge voeten te houden. We varen langs de voormalige bloemenveiling en zien in de verte de 100 meter hoge verkeerstoren van Schiphol waar 19 mensen constant aanwezig zijn om het luchtverkeer boven Nederland te regelen. Cor vertelt te veel om op te noemen zoals ondermeer: Aalsmeer bestaat 888 jaar; het thans schitterende watergebied is ontstaan door het afgraven van de veengrond; de turf die daarvan  gemaakt werd; maar ook dat de planten en bloemen van de veiling  werden vervoerd in pramen,  simpele vrachtbootjes,  voortbewogen langs het jagerspad getrokken of met een boom voortgeduwd.

 

Dat was nog eens zwoegen. Over drie weken is er de pramenrace waaraan 160 pramen aan deelnemen, bemand met tien personen en heel veel bier. Alleen de schipper moet nuchter blijven. Cor vertelt dat 1/3 van de totale wereld bloemenhandel geleverd wordt door Aalsmeer. Gigantisch toch? En dat Aalsmeer wel 55 jachthavens telt en de grootste scheepswerf heeft waar plezierjachten van miljoenen euro’s gebouwd worden. De Royal de Vries Holland heeft 80 scheepsbouwers in dienst.
De ringvaart van de Haarlemmermeer  maakt ook deel uit van de staande mastroute. Zeilboten kunnen zonder de mast te strijken varen van Zeeland naar Amsterdam, alleen als de mast hoger is dan 21 meter moet de schipper het melden aan de verkeerstoren van Schiphol. In het watergebied zwemmen meervallen van wel bijna 2 meter en Sjoukje Dijkstra heeft haar eerste pirouetjes gedraaid op het ijs van Aalsmeer.

Na deze leerzame vaartocht  waarvan mijn tafelgenoot zegt dat dit het hoogtepunt van de dag is, rijden we naar Noordwijk aan Zee om voor de liefhebbers nog een frisse neus te halen en van zon, zee en strand te genieten, en misschien zijn er ook nog mensen in de stad gaan kijken.

Uitgerekend, precies volgens schema zijn we half zeven terug in Utrecht, terugkijkend op een geweldige dag-dagtocht.

Joop in den Haak, foto’s…Henk Heikens

 

 

Aankomende activiteiten

kok

Muziekmiddag met afsluitend diner

20 oktober 2021
Muziekmiddag met aansluitend diner Woensdag 20 oktober 2021 15:00 – 18:30 uur  (zaal open: 14:30 uur) Tijdens deze muziek middag…
synagoge enschede

dagtocht Oktober 2021

26 oktober 2021, 09:15
Dagtocht dinsdag 26 oktober 2021 “Kris Kras Tukkerland” Met bezoek aan Synagoge Enschede Landstreek Twente omvat het oostelijk deel van…
molen2dagtocht juli 2021

Verslag dagtocht juli 2021

5 augustus 2021 t/m 30 november 2021
Reisverslag van Dagtocht Dekselse Pannetjes op dinsdag  27 juli 2021 De enthousiaste dagtocht liefhebbers konden vandaag na 16 maanden geduldig…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld