Verslag Seniorenreisclub

Verslag van de dagtocht door de kop van Noord-Holland op Dinsdag 25 februari 2020

De bus staat al voor ons klaar in de wijk Overvecht op het parkeerterrein Gloriantdreef ter hoogte van C&A met de nieuwe chauffeur Theo.
Hij wordt met een warm applaus ontvangen.
Anita van Basten de reisleidster heet ons ook hartelijk welkom en wenst ons een fijne reis toe.
We gaan heerlijk zwerven door de kop van Noord-Holland.

Wij rijden naar De Simone Hoeve in Katwoude waar wij naar de koffie met gebak naar de klompen werkplaats worden geleid.
De klompenmaker nodigt ons uit om plaats te nemen en te luisteren en te kijken hoe hij zijn klompen met de hand snijdt uit een blok van een populieren houtsoort.
Hij werkt ook machinaal en zet zijn oorbeschermers op wij zitten zonder…maar hebben gelukkig nog onze handen om het geluid wat te verzachten.

Bij dit sfeervolle restaurant ‘t VELD is het onbeperkt genieten van erwtensoep met roggebrood en spek. Ik zie opeens op straat allemaal mensen lopen naar dit restaurant met een zwart langwerpig koffertje. Ik sta bekend onder anderen als een nieuwsgierig Aagje en stap op een vrouw af en vraag haar wat er in dat koffertje zit en ze zegt “mijn biljart keu” jullie hadden eigenlijk mijn verwondering op mijn gezicht moeten zien.
Ik ga vanmiddag biljarten en ik ben de enigste vrouw van de biljartclub. Ik wens haar veel spelplezier toe. Ik kijk de zaal in en een man vraagt komt u ook biljarten? Hij zag mij helemaal zitten geloof ik maar mijn ouders hadden mij geleerd ga nooit met vreemde mannen mee…

Theo brengt ons naar de grote NHV kerk uit 1655 gidsen nemen het over in de kerk we worden in drie groepen verdeeld en we krijgen heel wat te horen over de drie en twintig dubbelglas beroemde gebrandschilderde ramen “Rijper Glazen ”genoemd.
Ze worden na de brand cadeau gegeven door De Noord-Hollandse steden of door een welgestelde RIJPER zo ook de messing kroonluchter door Neeltje die men niet hoeft te poetsen zegt de gids…
Er is zoveel te zien in deze kerk maar een object trekt mijn aandacht “een hangschip” als sieraad.
In de 17e eeuw ontstaat er een gewoonte om aan de Protestantse kerken een votief model of schilderij als dankoffer te schenken bij behouden thuiskomst.
In de 19e eeuw versoberde de inrichting van de kerken en waren zij bedoeld als toevoeging van de sfeer in de kerk het is een traditie zonder godsdienstige functie.

Naast de kerk staat het standbeeld van de 17eeeuwse Rijper zeeman Jansz Weltevree die in Korea gevangen wordt genomen en het brengt het tot adviseur en keizer. Als herinnering aan hem tref je naast de kerk in De Rijp een standbeeld aan gemaakt door kunstenares Elly Baltus. Een kopie van dit beeld staat in Seoel in Zuid Korea waar hij “Pak Yon Sang” (mijnheer Jan) wordt genoemd.

Wat een fijne dagtocht is ons weer bezorgd hartelijk dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.
Geen enkele file op de terugweg dat zoekt Theo allemaal voor ons uit. Hij mag blijven!

 

 

Photography en verslag van
Bea van Beckhoven-van der Schoot

Aankomende activiteiten

elburg

dagtocht 27 juli 2021

27 juli 2021 t/m 27 juli 2021
Dagtocht Dekselse Pannetjes Terwolde en Bakkersmolen van Schuld Elburg op dinsdag 27 juli 2021 busroute is zoveel mogelijk toeristisch. Vertrektijd:…
schokland

Dagtocht September 2021

28 september 2021, 00:09
Dagtocht ‘Witlofweetjes en Schokland’ op dinsdag 28 september 2021 Helaas in verband met arrangement vanuit Tollebeek moeten we eerder vertrekken…
dhalia

Dagtocht 24 Augustus 2021

24 augustus 2021 t/m 24 augustus 2021
Dagtocht : Dahlia Showtuin en varen Oosteinderpolder op dinsdag 24 augustus 2021 bus route zoveel mogelijk toeristisch.  Vertrektijd: 09.45 uur…

Copyright: KBO Stad-Utrecht - Lid van KBO provincie Utrecht - Lid van Unie-KBO

Privacyverklaring

Realisatie: Webheld